Hem- och konsumentkunskap

Hemkunskapsundervisningen på Valsätraskolan

Ansvariga lärare för undervisningen är:
Lena Nygren och Elisabet Curtsdotter - Nilsson 

Läxpolicy:

År 6:
vi har till största delen praktiska veckoläxor. Varje vecka en läxa. Vi har praktiskt prov och skriftliga och muntliga omdömen om arbetsprocessen.

År 8:
Teoretiska läxor från hemkunskaps boken varvat med praktiska läxor tex tvätta.
Skriftliga läxförhör.

År 9:
Teoretiska läxor från hemkunskapsboken, veckoläxa. Skriftliga läxförhör.

Bedömning:

År 8:
Muntliga och skriftliga omdömen om arbetsprocessen.
Matplanerings redovisning, praktiskt prov, prisberäkning.

År 9:
Muntliga och skriftliga omdömen om arbetsprocessen.
Kost och kropp med redovisning.
Konsumentekonomi grupparbete.
Enskilt metodprov.
Uppfinna och redovisa eget recept.

Ämnesinnehåll per årskurs:

År 6
Baskunskaper i kökskunskap, olika rutiner och hygien. Även olika olika miljömärken och symboler och en del grundläggande ekonomi.

Enklare livsmedelskunskap och metodlära.

Lära sig namnen på olika redskap och hur de används.

Mattraditioner.

Vi lagar och bakar enklare rätter i en gradvis acceleration, detta gäller även receptens utformning.

Vi jobbar med nya teman varje vecka tex potatis, fisk, kyckling mm


År 8
Repetition av kökskunskap, olika rutiner och hygien.

Något mer avancerad livsmedelskunskap och metodlära.

Arbetsfördelning ur ett jämställdhetsperspektiv.

Konsumtion och ekonomi t.ex. i form av ställningstaganden vid val  och inköp av livsmedel. Jämförelse av olika produkter.

Mattraditioner.

Vi lagar och bakar något svårare rätter, även 3 rätters menyer och olika typer av bufféer.

Studiebesök anpassas efter säsong och med olika teman t.ex. Stabby gård, Walmstedtska gården och Disagården.


År 9
Mer avancerad kökskunskap. Repetera olika rutiner och hygien.

Mer avancerad livsmedelskunskap och svårare metodlära.  Kunna matlagningstermerna.

Konsumtion och ekonomi t.ex. privatekonomi, budget, kassabok, reklam, konsumentskydd.

Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.

Vi lagar och  bakar mer avancerade rätter och bakverk.

Hem- och konsumentkunskapslärarna på Valsätraskolan

 

 

 

6 juni 2016